Hier is de lijst van de laureaten van de projectoproep Burgerprojecten 2019:

1. WIJKCOMITE BON AIR – Collectieve moestuinen « Bon Air »

Het project omvat de ontwikkeling van een collectieve moestuin in de F. Crapsstraat. Het land is reeds afgebakend maar moet worden bewerkt (tuinfrees) en uitgerust (regenwaterrecuperatie en picknickbank). Het wijkcomité had eerder de leiding over een andere collectieve moestuin, maar de grond werd vorig jaar door de eigenaar overgenomen.

2. WIJKCOMITE JUSTE-NATURE-RESIST – Vergroening van de wijk

Het Wijkcomité Juste Nature Résist biedt elk jaar bloemen aan om de gevels van de wijk te versieren tijdens een barbecue/ potluck. Ze vragen om dit jaar weer verder te kunnen gaan, en om een aantal "cocos" te vernieuwen die de bloemen verwelkomen en zeer beschadigd zijn.

3. JOELLE MOTTINT – Collectieve moestuin « Prei de chez vous ! »

Een groep bewoners wil een nieuwe collectieve moestuin (grond gelegen tussen de Claeterboschlaan en de Bracopslaan) met een groot collectief stuk grond aanleggen. Dit met als doel een verbinding te creëren tussen de bewoners van de wijk. Er wordt ook samengewerkt met lokale verenigingen. Het geld wordt gebruikt voor omheiningen, compostbakken, een klein tuinhuisje en communicatie rond het project. Op termijn willen ze er ook een kleine serre van 6m² plaatsen.

4. MAISON DES ENFANTS DE LA ROUE VZW – QR Code, Street art

Deze vereniging wil de toegang tot cultuur voor iedereen verbeteren met een systeem van QR-codes die op verschillende plaatsen in Anderlecht op gevels worden geplaatst. Dit om specifieke evenementen met deze plaatsen te verbinden, om Anderlechtse kunstenaars voor te stellen en om de werken van de kinderen in verband met deze thema’s en kunstenaars voor te stellen. Bovendien zal een grote QR-code (3x3m) die gelinkt is met een website met alle realisaties van de jongeren, aan een gevel worden bevestigd. Deze zal ook bedekt zijn met de werken van de kinderen van het Maison des Enfants de la Roue.

5. NICOLAS HAUZEUR & GILLES BOURGAIN – Toc toc toc – slaapliedjes van over de hele wereld

Deze inwoners - auteurs, zangers en muzikanten - willen in Anderlecht sociale banden creëren rond slaapliedjes voor kinderen, een universeel moment naast de culturen en de oorsprong. Het concept, dat in Frankrijk al zijn waarde heeft bewezen, bestaat eruit om een concert te organiseren in Anderlecht met door de inwoners gezongen slaapliedjes, gearrangeerd door Anderlechtse musici, en eventueel een plaat met deze slaapliedjes te produceren.

6. WIJKCOMITE LES TREFLES – Klavers in bloei

De afgelopen twee jaar heeft het wijkcomité Les Trèfles gewerkt aan het creëren van een wijkdynamiek door middel van activiteiten die aan de bewoners worden voorgesteld. Tijdens deze projectoproep vragen ze steun voor de organisatie van terugkerende activiteiten in de buurt, alsook een project om het milieubewustzijn te verhogen door de collectieve creatie en plaatsing van een groot insectenhotel, een schoonmaakoperatie in de buurt en het aanplanten van fruitbomen op gemeenschappelijke, braakliggende of verlaten terreinen. (bijvoorbeeld over het depot van De Lijn, de hoek van de Simone Veillaan, Delwartstraat of Lenniksebaan)

7. SUZANNE SUMNER – Ludieke bank

Deze bewoonster stelt voor om een kleine openbare ruimte in te richten die mensen aanmoedigt om elkaar te ontmoeten op de parkeerplaats voor de Voorzienigheidsschool. Het zou een multifunctionele houten structuur zijn, versierd met planten om iedereen de kans te geven om te zitten, praten, spelen en genieten van de aromatische planten.

8. YLVA BERG – Anderlucht Oase

Na een kleiner "Tiekar"-project vorig jaar willen enkele bewoners van de Porseleinstraat het terrein tussen de Academie en de achterkant van de huizen van de Porseleinstraat ombouwen tot een openbare tuin en ontmoetingsruimte voor de bewoners van de wijk. Daarvoor zijn ze van plan om picknicktafels, plantenbakken, een podium, een speeltuin, bloemen, een compostbak, ... te installeren.

9. LES EQUIPES POPULAIRES VZW – Aumale vit / Aumale leeft

Deze vereniging ondersteunt de bewoners van de wijk Aumale in hun project van collectieve toe-eigening van een leegstaand terrein op de hoek van de Sebastopol- en Birminghamstraat, om er een gezellige ruimte van te maken, die bevorderlijk is voor interculturele, intergenerationele ontmoetingen. Dit met mensen met verschillende sociaal-economische achtergronden. De activiteiten die daar georganiseerd zullen worden, zullen beslist worden tijdens open bijeenkomsten op het terrein waar niet alleen de groep inwoners maar ook alle buren uitgenodigd worden.
Ze zijn ook van plan om in samenwerking met de vsw Safa een muurschildering te maken.

10. MAKS VZW – Hotkeys 1070

Deze vereniging wenst workshops te organiseren met vijf groepen rond drie disciplines naar keuze: robotica, creatie van videogames of audiovisuele creatie (webTV). Het doel is om een publiek van jonge (15 jaar) kansarmen te bereiken om zo de digitale kloof te helpen verkleinen. De beoogde pedagogie is het empoweren van de jongeren door de groepen te laten beslissen wat ze willen doen en ze ook proactief te laten zoeken naar oplossingen voor de problemen die ze tegenkomen. Ten laatste dat ze van A tot Z eigenaar blijven van hun projecten, terwijl ze steun krijgen. De projecten zullen daarna worden verspreid in de netwerken van de deelnemers.

  • Burgerprojecten 2021
  • Burgerprojecten 2020
  • Burgerprojecten 2019
  • Burgerprojecten 2018
  • Burgerprojecten 2017